Hírek

Kellék - Képelmélet

Kellék - Képelmélet

A képelmélet, képfilozófia, képtudomány témakörében várunk tanulmányokat, fordításokat, recenziókat. ” 2020.  március 20-ig, a  Kellék  63. számába.

 

4 éve

„A távol közelsége”- 2020-as Csoma-tárlat

„A távol közelsége”- 2020-as Csoma-tárlat

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város
Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel és a Nemzeti Művelődési Intézet nonprofit KFTvel együttműködésben, „A távol közelsége” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a 2020-as Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében.

4 éve

„Új KÖZJÁTÉK” Kísérleti Filmetűd pályázati felhívás

„Új KÖZJÁTÉK” Kísérleti Filmetűd pályázati felhívás

A kitöltött, aláírt, beszkennelt pályázati adatlap beküldési határideje: 2020. március 10.

4 éve

Németh László egyéni tárla

Németh László egyéni tárla

Németh László képzőművész egyéni tárla nyílik a Partiumi Keresztény Egyetemen január 20-án, hétfőn 18 órától, a Partiumi Keresztény Egyetem (Primariei/Teleki utca 27. szám) emeleti aulájában.

Mindenkit szeretettel várunk.

4 éve

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás

2020.január 22-én, 15 órai kezdettel a PKE Képzőművészet Szak és az In Memoriam JakobovitsTársaság „Tehetséggondozás” címen konferenciát szervez a Partiumi Keresztény Egyetem Sulyok István utca 14-16 szám alatti új épületének Amfiteátrumában.

4 éve

Karácsonyi üdvözlőlap

Karácsonyi üdvözlőlap

Farkas Ciprián, a Sopron város fejlesztési ügyekért felelős tanácsnokával, Dr. Lenkei Balázzsal, az AMI intézetigazgatójával, dr. Alpár Erzsébet óraadóval és Antal-Fórizs Sárával,  a PKE Képzőmúvészet Szak másod éves diákjával. Sára készítette a soproni önkormányzat idei karácsonyi üdvözlőlapját.

Gratuláunk neki.

Mindenkinek kellemes karácsonyvárást!

4 éve

VANKönyvkötés

VANKönyvkötés

Idén ismét sor kerül egyetemünkön egy könyvkötő workshopra, mely ez alkalommal a VANszakkollégium keretein belül valósul meg.
Ezen a workshopon az újrahasznosítás jegyében törekszünk közösen alkotni, elsajátítani a könyv, füzet megkötésének, varrásának technikáját.

4 éve

GKA 2019 Arts and Cultures konferencia - Madris

GKA 2019 Arts and Cultures konferencia - Madris

Dr. Horváth Gizella professzor, a Művészeti Tanszék oktatója 2019.nov. 28-29 között a Global Knowledge  Community által szervezett GKA 2019 Arts and Cultures című konferencián vett részt, a madridi  Universidade Complutense-n. 

Az előadás a romániai tüntetések vizuális kreativitását mutatta be.  

 

 

 

4 éve

Bauhaus 100 - konferencia

Bauhaus 100 - konferencia

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke a Bauhaus 100 éves évfordulója alkalmával 2019.11.21-én nemzetközi részvételű tudományos konferenciát szervezett, amely eseményre olyan szakembere jelentkeztek, akik a Bauhaus témakörben a kortárs művészet jelenségeire reflektálva tartottak előadást.

Köszönjük, hogy megtiszteltek jelenlétükkel.

4 éve

FEKETE-FEHÉR

FEKETE-FEHÉR

Az először idén megrendezésre került, a VANszakkollégium által kezdeményezett és megvalósított sorozat első kiállítását tekinthetik meg. Ezen kéthavonta megszervezésre kerülő kezdeményezés célja elsősorban a diákok ösztönzése az egyetemen kívüli autonóm, illetve alkalmazott grafikai műfajokban való alkotásra, így nem véletlen, hogy a tárlat közel 30 diák munkáját foglalja magába, melyek műfajaikat tekintve besorolhatóak installációktól plakátművészeten át a fotográfiáig.
Az első kiállítás témája a FEKETE-FEHÉR
Kiállítás helyszíne: PKE új épület, első emeleti rajztermei
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

4 éve

2in1 – Kettő az egyben  Bende Attila kiállítása

2in1 – Kettő az egyben Bende Attila kiállítása

Attilát foglalkoztatja a jelen és a múlt kapcsolatának vizuális megjelenítése. Családi albumról vett képeket analóg és digitális módon dolgoz át, álomszerű környezetbe helyezve az alakokat, történeteket újrateremtve. A kiállításon e mellett tipográfiai játékok és kísérletek láthatók, melyek során nem az olvashatóság, hanem a betűk alkotta kompozíciókra helyeződik a hangsúly.

 

4 éve

Mongol-Erdélyi Képzőművészeti Csereprogram zárókiállítása

Mongol-Erdélyi Képzőművészeti Csereprogram zárókiállítása

2019. október 22-én 18 órai kezdettel került sor a Mongol-Erdélyi Képzőművészeti Csereprogram zárókiállítására Nagyváradon a PKE új épületének előcsarnokában. (Sulyok István utca 14-16 szám).

4 éve

Transzmisszió, kiállítás és konferencia

Transzmisszió, kiállítás és konferencia

A X. SZÉKELYFÖLD NAPOK alkalmából A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) szervezésében került sor  2019. október 11-én a TRANSZMISSZIÓ című kiállításra az Erdélyi Művészeti Központban, majd az ezt követő napon a Székely Nemzeti Múzeumban az ehhez kötődő konferenciára.

4 éve

 “INTELLIGENCE, CREATIVITY AND FANTASY”

“INTELLIGENCE, CREATIVITY AND FANTASY”

2019 okt. 7-9 között a párizsi Sorbonne Nouvelle Egyetemen zajlott egy nemzetközi konferencia (5th INTERNATIONAL MULTIDISCIPLINARY CONGRESS PHI 2019: “INTELLIGENCE, CREATIVITY AND FANTASY”), amit a Liszaboni Egyetem kutatói szerveztek, és amelyen egyetemünk oktatója, dr. Horváth Gizella professzor egyrészt levezette egy szekció előadásait és vitáját, másrészt bemutatott egy előadást a következő címmel: "The Creativity of Artistic Appropriation and the Copyright". Az előadás szövege megjelent a konfenciakötetben egy rangos nemzetközi kiadónál. 

 

4 éve

PKE Képzőművészeti Szakos diákok a 14-ik Anim'est-en

PKE Képzőművészeti Szakos diákok a 14-ik Anim'est-en

Az idén 14. alkalommal szervezik meg Bukarestben az  "Anim'est" nevű nemzetközi animációs filmfesztivált. Az "Anim'est" Bukarest legrangosabb, Európa egyik legkiválóbb animációs fesztiválja.

Az idén a PKE Képzőművészet szak három diákjának a munkája lett beválogatva az október 4 és 13 között zajló eseményre:

4 éve

19. Filmtettfeszt  Erdélyi Magyar Filmszemle

19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle

2019. október 4–6.

Partiumi Keresztény Egyetem – Díszterem (Városháza u. 27.)

A belépés díjtalan

5 éve

Kovács Kinga egyéni tárlata a Lábasházban

Kovács Kinga egyéni tárlata a Lábasházban

Kovács Kinga a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem képzőművészet szakán végzett alapfokú és magiszteri képzést. 

5 éve

Mongóliában jártak a PKE-sek

Mongóliában jártak a PKE-sek

A program – amelyet a Partiumi Egyetemi Alapítvány, a Pro Universitate Partium Alapítvány és az OTP Bank Romania támogatott – „első fele” már le is zajlott, július 1–14. között Erdélyt egy nyolcfős csapat képviselte Ulánbátorban, illetve a Khentii Eco Camp táborban. A program alaptémája „az ember és a természet viszonya a mongol-magyar kultúra kapcsolódásain keresztül”, ennek jegyében természetművészeti (land art) alkotások, performanszok születtek, a fő koncepció pedig a környezetvédelem volt.

5 éve

MONGÓLIAI ÚTIBESZÁMOLÓ 1. RÉSZ / TRAVEL REPORT PART 1.

MONGÓLIAI ÚTIBESZÁMOLÓ 1. RÉSZ / TRAVEL REPORT PART 1.

Útirajz: Mongol-Erdélyi Képzőművészeti Csereprogram (I. rész) 

Travel report about the first days of the Mongolian part of the Exchange Program.

5 éve

Bauhaus 100

Bauhaus 100

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke a Bauhaus 100 éves évfordulója alkalmával 2019.11.21-én nemzetközi részvételű tudományos konferenciát és művészeti kiállítást szervez. Az eseményre a Kárpát-medence bármely részéről várjuk azoknak a szakembereknek a jelentkezését, akik a Bauhaus témakörben a kortárs művészet jelenségeire reflektálva előadást szeretnének tartani. Az előadások nyelve magyar.

A kiállításon saját munkákkal lehet jelentkezni bármely műfajban.

5 éve

1 ... 567891011 ... 19