„A fák azért fontosak, hogy az ember megmentse a lelkét”

7000 gránittömb átváltozhat 7000 tölgyfává… így lett a kasseli Documenta 7000 gránittömbje egy olyan faültetési akció, amely napjainkban is elgondolkodtató erővel bír: akarunk-e változtatni? Mit választunk: a fákat vagy a gránittömböket? Habár  már akkoriban Joseph Beuys jelentős szerepet játszott a Zöldek mozgalmának létrejöttében, gondolatai  a művészetről, annak teremtő erejéről, társadalmi, politikai, gazdasági és ökológiai hatásairól napjainkban egyre inkább felerősödnek.

A PKE Képzőművészt Szak Beuys művészetről, kreativitásról, szabadságról vallott felfogásának jegyében szervezi a 2021-es évet, amelynek keretén belül kiállításokat, konferenciát, workshopokat szervez.

A Székelyhídon megszervezett „Gyümölcsfát a kertembe” elnevezésű projekt, egy régebbi faültetési hagyomány folytatásaként is tekinthető, viszont szervesen beleilleszkedik Beuys felfogásába, ami a művészet gazdasági, ökológiai vetületét illeti.

A projekt kapcsán a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) oktatói és hallgatói a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjaival, Béres Csaba polgármesterrel együtt barackfákat ültettek a házak és templomok udvarain Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken.

Balázs Zoltán, a PKE Képzőművészet Szak vezetője, a projekt ötletgazdája kifejtette, hogy milyen sokat jelenthet az is, ha csak egy személy egy évben már egy fát elültet, hiszen, ha ezt mindenki megtenné, az már 7 milliárd fa volna.

„Nagy örömmel fogadtuk az egyetem ötletét és megkeresését, hiszen ebben a járványos időszakban különösen nagy szükség van minden olyan megmozdulásra, ami pozitív színekben láttatja a jövőt. (…) Mindenképp szeretnénk majd látni, hogy néhány esztendő múlva a munka meghozza a gyümölcsét, és nemcsak a szó szerinti gyümölcsét, hiszen a két intézmény egyre több projektben dolgozik össze, aminek szeretnénk, ha minél gazdagabb intellektuális gyümölcse is teremne” – fogalmazott Béres Csaba, Székelyhíd polgármester.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/faultetesi-akcioban-vett-reszt-a-pke-szekelyhidon-3580474/?fbclid=IwAR1BXkwsVqYdh2xLo5_qvJzAbgSIvYZYabeOc-xsN0EonIje34E7jr3By7k

 

 


 

faültetés 14 faültetés 1 faültetés 2 faültetés 3 faültetés 4 faültetés 5 faültetés 6 faültetés 7 faültetés 8 faültetés 9 faültetés 12 faültetés 17 faültetés 20 faültetés 15

forrás: mt.partium.ro