Filmgalopp

erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 15. Filmtettfeszt – Magyar Filmszemle keretében meghirdeti első erdélyi magyar rövidfilmes versenyét, a Filmgaloppot.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a Filmtettfeszt Magyar Filmszemle helyszínein, szeptember 30. és október 4. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2015. augusztus 21. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál utolsó napján, a záróünnepségen lesz.

A fesztivál díjai:

Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára;

Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára.

Mi minősül erdélyi magyar rövidfilmnek?

Olyan, 30 perc alatti játékidejű, az utóbbi 2 évben (2013. június óta) elkészült fikciós műveket várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer, főszerepet alakító színészek) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges az idejében kitöltött és elküldött űrlap (megtalálható alább), valamint egyYouTube- vagy Vimeo-link, amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből egy jó minőségű fizikai kópia is szükséges. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

  • fizikai DVD, Blu-ray vagy DCP-kópia, ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
  • HD képminőség esetén: 1080p vagy 720p, h.264-es kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4 kópia;
  • SD képminőség esetén: 576i (pl. Adobe Premiere-ben PAL DV) mpeg2-es kódolású, standard/magas bitrate-tel sűrített .mpg kópia; de a HD formátumokat előnyösebbnek tartjuk; sztereó hang;
  • román (esetleg angol) felirat a képre égetve.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

  • a filmet levetítjük a Filmtettfeszt összes helyszínén;
  • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
  • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
  • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket küldeményük sikeres célba jutásáról. Ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról. A díjkiosztóra a fesztivál utolsó napján kerül sor.

 

További információk:

http://www.filmtettfeszt.ro/verseny