Lengyel filmnapok lesznek több erdélyi városban

A bukaresti Lengyel Intézet idén hét romániai nagyvárosban – Brassóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon,  Temesváron, Iasiban és Galacon – szervezi meg a Lengyel Filmnapokat. Négy kortárs filmet tekinthet meg a nagyérdemű március 27 – április 6. között.

5095 lengyel

Kolozsvár

Időpont: április 3–6., 18 óra

Helyszín: Győzelem/Victoria mozi (Eroilor 51. sz.)

Belépés: 10 lej

 

Nagyvárad

Időpont: április 3–6., 19 óra

Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem (Városháza/ Primăriei utca 27.)

Belépés: 5 lej

 

Marosvásárhely

Időpont: április 3–6., 18:30

Helyszín: Művészmozi (Főtér/ Trandafirilor 35–37. sz.)

Belépés: ingyenes

 

Brassó

Időpont: március 28–29., 17 és 19 óra

Helyszín: Brassói Transilvania Egyetem, Multikulturális Központ, (Eroilor 29. sz.)

Belépés: ingyenes

 

Temesvár

Időpont: április 3–6., 18 óra

Helyszín: Eugen Todoran Egyetemi Könyvtár (Vasile Pârvan 4A)

Belépés: ingyenes


80 millió

Rendezte: Waldemar Krzystek

színes, lengyel film, 102 perc, 2011

 

A filmben bemutatott események 10 nappal az 1981-es hadiállapot bevezetése előtt játszódtak le. A „Solidarność” három fiatal aktivistája ekkor 80 millió złoty szakszervezeti pénzt vett ki a bankbólm mielőtt a kommunisták zárolták volna a bankbetétet. A hatalom bankrablásnak minősítette az ügyet, és mindenáron vissza akarta szerezni a pénzt. A csodával határos módon megmentett készpénz a katonai állapot bevezetése után a wrocławi ellenállás kiépítésének támogatására szolgált. A film hősei, az öt „muskétás”: Maks, Janek, Władek, Piotrek és Staszek semmitől sem riadnak vissza a kommunista rendszer ellen folytatott harcukban. Nem fanatikusok, hanem romantikus álmodozók, akik a kommunista elnyomás ellen lázadnak. 


Apám biciklije

Rendezte: Piotr Trzaskalski

színes, lengyel film, 90 perc, 2012

 

Három generáció három férfitagja nekivág egy útnak, ami ismeretlen tájakra,  lelkük ismeretlen szegletébe vezeti őket. Az érzéseiket kifejezni képtelen szereplők az úton folyamatosan szembesülnek önmagukkal, hasonlóságukkal, gyengeségeikkel, megoldatlan problémáikkal. És persze ott van a piros bicikli, amely a padlásról előkerülve szimbolizálja egy széthullott család összetartozását. Mindez minőségi zenével, humorral és drámával fűszerezve.


Fekete csütörtök.

Janek Wisniewski elesett – amikor a történelem fáj

Rendezte: Antoni Krauze

Színes, lenyel fildráma, 105 perc, 2011

 

A történelem gyakran fájdalmas, mint olyankor is, amikor valamely totalitárius rendszer elnyomásától szenvedő, védtelen emberekről szól. Ha pedig a politikai rendszer még el is hazudja a történelmet, duplán fájdalmassá válik, mert rejtőzködik, nem kap hangot, s ezért az igazságért folyó harcra szólít fel. Krauze filmje fájdalmas, lírai, egyúttal személyes alkotás arról, hogy mennyire fontos az, amit az emberi tudat rejt, mennyire fontos az igazság ismerete. A katonaság és rendőrség által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai tüntetés drámai eseményeinek nagyvonalú, látványos rekonstrukciója.


Nőnap 

Rendezte: Maria Sadowska

színes, lengyel filmdráma, 90 perc, 2012

 

Maria Sadowska filmrendezőt korábban énekesnőként és zeneszerzőként ismerhette a közönség. Első filmjében egy egyedülálló nő harcát mutatja be, aki szembe mer szállni a nagy kereskedelmi céggel. A film valós történetet dolgoz fel.