Magyar Filmnap – 13. Filmtettfeszt Nagyváradon

Új magyar filmek kerülnek bemutatásra, kicsiknek és nagyoknak. 
Október 5., szombat Városháza u. 27, 410209 Nagyvárad, Bihor, Romania

A belépés ingyenes

Részletes program:

13:00 Vetítés gyerekeknek
Balogh György: Tüskevár

15:00 Rövidfilmek
Nagy Dénes: Lágy eső
Tóth Barnabás: Újratervezés
Szirmai Márton: Grimm Café
Désy András György, Móray Gábor: Valaki vacsorára
Szabó Simon: Fal

Nagyjátékfilmek
16:30 Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim
19:00 Deák Krisztina: Aglaja
21:00 Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom
 

13876 619655198056902 193524295 n


VETÍTÉS GYEREKEKNEK

Balogh György: Tüskevár (2012, 99’)
Ismét vár a Tüskevár. Mindannyiunk nagy, közös nyári kalandja éled újra Fekete István regénye nyomán. Ki ne emlékezne a dohány szagú Matulára, a berek tanítómesterére és a két emberré váló kamaszra, Tutajosra és Bütyökre.
Hát megint itt van az a nyár, ami úgy kezdődik…


RÖVIDFILMEK

Désy András György, Móray Gábor: Valaki vacsorára (2013, 18’)
Egy férfi lakásába vendég érkezik. Valamire készülnek ők ketten, olyasmire, amire mindketten régóta várnak. A céljaik közösek, az okaik különbözők. Félnek egymástól. Örülnek a találkozásnak. Egy kis lakótelepi lakásban macska-egér játék kezdődik.

Nagy Dénes: Lágy eső (2013, 28’)
Dani nevelőotthonban nevelkedett, egy elmaradt magyaországi faluban él egy családnál. Beleszeret osztálytársnőjébe,de képtelen szerelmét normálisan megvallani. Szeretetre vágyik, de nem tudja, hogyan kell azt megszereznie, mert nem tanították meg neki. Ez a feloldhatatlan feszültség a nevelőotthonban tanult vigasztalódáshoz sodorja – önmaga megsebzéséhez, amelyben látszólagos megnyugvásra talál.

Szirmai Márton: Grimm Café (2013, 9’)
…és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Valóban? Mi történt a Grimm-mesék hőseivel miután a történet véget ért?

Szabó Simon: Fal (2013, 10’)
Laci 16 éves cigány fiú, alkalmi munkákból éldegél. Egy napon új megbízást kap: egy falat kell építenie több társával együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé…

Tóth Barnabás: Újratervezés (2013, 12’)
Egy idős pár a forgalomban. A nő fecseg, riogat, irányít. Egyszerre közlekedési rendőr, GPS és helyszíni közvetítő. A férfi hol morog, hol kifakad. Ez a világuk rendje. De ez élet folyamatos újratervezés…


NAGYJÁTÉKFILMEK

Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim (2012, 101’)
Czettl Andor egyetemi tanár levéltári kutatásai során rájön, hogy legjobb barátja, az egykori író Pásztor János jelentéseket írt róla és barátaikról a 70-es, 80-as években, amikor ellenzékiekként tevékenykedtek. Szeretné felvenni a kapcsolatot Pásztorral, de az mereven magába zárkózik. Pásztor egy interjúban, cinikusan és vádlón fogadja Czettlnek egy újságban megjelent írói jegyzetét, utóbbi viszont nem tudja feldolgozni barátja tettét és bosszantja hideg közönye.

Deák Krisztina: Aglaja (2012, 110’)
A kolozsvári Aglaja apja bohóc, anyja, Sabrina pedig ünnepelt artista. A jobb élet reményében külföldre szöknek, ahol csak a férjet szerződtetik le. A kislány magába zárkózik, az apa folyton más nők kegyeit keresi, míg Sabina meg nem vásárol egy szenzációs trükköt egy vietnami artistától. A pár újra sikeres lesz, de Aglaját és testvérét a hatóságok intézetbe zárják. A szülők válása után az apa magával viszi az idősebbik gyermeket, de Aglaja évekig vár Sabina érkezésére.

Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom (2012, 91’)
Négy nő, négy szerelem, négy sírós-nevetős kapcsolat. A sztár-műsorvezetőt sármos szerelme nem engedi át a hálószobája küszöbén. A családanya nem szeretne választ adni férjének a nagy kérdésre: vajon kire ütött ez a gyerek? A holtomiglan-holtodiglan kimondására vágyó fiatal nő egy szwingerparti kellős közepén találja magát. A negyedik nyomozni kezd hittantanár férjének féltett titka után. Egy dolog közös bennük: mindannyian a boldogságot keresik. De az életben semmi sem az, aminek látszik.