NEGYVENEGYETLEN-NEM

Pályázati felhívás erdélyi magyar, felsőfokú oktatásban résztvevő diákok számára

aldas nepesseg egyesulet

 

Negyven évvel ezelőtt készült Csép Sándor: Egyetlenem című filmje a kalotaszegi egykézésről. A Csép Sándor által megálmodott és létrehozott Áldás Népesség Egyesület filmpályázatot hirdet erdélyi magyar egyetemista diákok számára.

Az Egyetlenem című filmben megjelenített problémák ma is aggasztóak; a népszaporulat csökkenése veszélyezteti a magyarság fennmaradását és gondot jelent Európa számára.

A pályázati kiírás elsődleges célja a filmművészet sajátos eszközeivel rámutatni arra a veszélyre, amit a gyermekvállalási kedv lanyhulása jelent az erdélyi magyarságra nézve, illetve pozitív ellenpéldákkal is érzékeltetni ezen gyakorlat tarthatatlanságát.

Ezen filmekkel a 2013-ban elhunyt Csép Sándorra, a mozgalom megálmodójára, valamint az Egyesület alapítójára emlékeznek a szervezők.

Az első három helyezett az alábbi nyereményekben részesül:

1.       helyezés: 1000 euró

2.       helyezés: 600 euró

3.       helyezés: 400 euró

A pályaművek beadásának érdemi és technikai követelményeivel kapcsolatos további tudnivalók a www.aldasnepesseg.ro/negyvenegyetlenem oldalon.

Online regisztráció: 2016. február 1–29. között.

Film beküldési határidő: 2016. április 8.

1. Általános tudnivalók

a) A filmeket 18-30 év. közötti magyar egyetemista, erdélyi felsőfokú oktatásban résztvevő diákok, egyénileg vagy legtöbb 4 (négy) fős csapatokban nyújthatják be.
b) A filmek időtartama: 5-30 perc
c) A filmek nyelve: magyar (opcionális: angol felirat)
d) Műfaji meghatározás: Nincs. (lehet dokumentumfilm, riport, esszéfilm, portré stb.).
e) Területi behatárolás: Lévén, hogy Csép Sándor referencia filmjének témája is a kalotaszegi „egykézés” volt, javasoljuk ugyanazon néprajzi tájegységet mint területi behatároltságot.
f) Beküldési határidő: 2016. április 8. (péntek)
g) Egy pályázó/csapat csak egy filmmel jelentkezhet.
h) A beérkezett pályaműveket egy 5 tagú szakmai zsűri fogja elbírálni.
i) A díjazottak az anyagi támogatást egy összegben ösztöndíjként kapják kézhez. 
j) OPCIONÁLIS: A benevezett alkotások elkészítői a pályázati filmhez egy 3-5 oldalas tanulmányt is mellékelhetnek, amelyben gyakorlati javaslatokat fogalmaznak meg a demográfiai visszaesés megakadályozása/csökkentése érdekében (oktatás minőségének a javítása, egészségügyi ellátás fejlesztése, fenntartható gazdasági fejlődés biztosítása, létbiztonság megteremtése stb.).

2. Nevezés

A pályázatra jelentkezni a www.aldasnepesseg.ro/negyvenegyetlenem oldalon levő online regisztrációs lap kitöltésével és a pályamű DVD-n (.mp4, vagy .avi) való beküldésével, vagy az Egyesület honlapjára való feltöltéssel (max. 1GB, ajánlott kiterjesztés .flv) lehetséges.

3. Nevezési határidő

A pályázatra 2016. február 1-29. között lehet online jelentkezni az Egyesület weboldalán található regisztrációs lap kitöltésével. (A regisztrációt követően e-mailben visszaigazolásként kapott regisztrációs lapot kérjük szíveskedjenek megtartani.)
A filmeket legkésőbb 2016. április 8-ig küldjék el címünkre („NEGYVENEGYETLEN-NEM”, 400113 Cluj-Napoca, Piata Unirii, nr. 23) vagy töltsék fel az Egyesület honlapjára az e-mailben kapott regisztrációs kód segítségével. A határidő lejárta után érkezett művek nem kerülnek zsűrizésre.

4. Adatok megjelenése

Az online nevezési adatok, valamint a teljes művek – a személyes adatokon kívül – feldolgozás után automatikusan megjelennek az Egyesület weboldalán illetve a Youtube csatornáján.

5. Vetítések

A legjobb alkotás teljes egészében vetítésre kerül a pályázat díjátadó rendezvényén.
Az Egyesület fenntartja a jogot, hogy a beérkezett pályaműveket az Egyesület Youtube csatornáján közzé tegye, valamint bemutató illetve oktató jelleggel bármikor felhasználja (a beküldött tanulmányokkal együtt).

6. Díjátadó

Az ünnepség időpontja 2016. április második fele

További információkat az aldasnepesseg@gmail.com, office@aldasnepesseg.ro e-mailcímeken, illetve a 0744-562.440 telefonszámon lehet igényelni.

Szervező:

Áldás Népesség – Binecuvântare Egyesület 
Cluj-Napoca, str. Ciocârliei, nr. 1 ap. 58
CIF: 21137303

Simon Csaba elnök
+40 744 562 440
simoncsaba08@yahoo.com