RISOGRÁFIAI WORKSHOP MŰVÉSZETI HALLGATÓK, GRAFIKUSOK, KÉPREGÉNYTERVEZŐK ÉS ANIMÁCIÓSFILM-KÉSZÍTŐK SZÁMÁRA

A Primanima Print House és a Manifeszt Egyesület nyári risográfiai workshopot hirdet fiatal alkotók, grafikusok, képregénytervezők és animációsfilmesek számára.

A workshop során a résztvevők megismerhetik a risográfiai nyomtatás technikáját és elkészíthetik sokszorosított nyomataikat, amelyek lehetnek A3-as művészi printek, képregények, fanzinok.

A risográfia a sokszorosított grafikai eljárások közé tartozik, a linómetszetekkel vagy szitanyomatokkal egyenértékű művészi nyomatok készítésére alkalmas technológia. A riso főleg a fiatal grafikusművészek kedvence lett, mivel az eljárás egyesíti a hagyományos grafikai eljárások szépségét a korszerű digitális képalkotással.

A WORKSHOP TÉMÁJA

A workshop rövid elméleti bevezetővel kezdődik, a résztvevők betekintést nyernek többféle grafikai eljárásba, megismerhetik ezek művészettörténeti előzményeit és az animációs filmtörténet kapcsolódó  alkotásait is megnézhetik. A tervezési feladatok megvalósítása művésztanárok mentorálásával zajlik. A végeredmény nyomat, képregény és fanzin lesz, amelyet a workshopra bejutó pályázók a Primanima Print House eszközeivel készíthetnek el. A négynapos műhelymunka során a grafikai alkotás mellett kísérletet teszünk a risográfiai nyomatok felhasználására is egy közös animációs munkában. 

A WORKSHOP VEZETŐJE ÉS MENTORA

A foglalkozásokat Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, a BABtér művészeti vezetője tartja és a workshop mentora Keresztes Dóra grafikusművész és animációsfilm-rendező, 2021-ben Prima Primissima díjjal kitüntetett képzőművész lesz.

https://babter.hu/foglalkozasok/risografiai-palyazat-fiatal-muveszeti-hallgatok-grafikusok-kepregenytervezok-es-animaciosfimesek-szamara/

P1580600 1024x768

forrás: grafika.partium.ro