Animációs Workshop Nagyváradon - Reggeli Újság

Animációs workshop zajlik a héten a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének Zárda (ma Mihai Viteazul) utcai épületében. Ez a második alkalom, hogy itt tartják meg a pozsonyi AZYL rövidfilmfesztivál életREklám elnevezésű felhívásához kapcsolódó animációs alkotótábort, tudtuk meg Patrovits Tamástól, a workshop vezetőjétől.

A fesztiválhoz kapcsolódó magyarországi filmes alkotótábort Budapesten szervezték meg Xantus János vezetésével. A pályázat magyarországi lebonyolítását harmadik alkalommal a BUSHO filmfesztivált is szervező Gombolyag Alapítvány végzi. Olyan egyperces alkotásokat kell beküldeni a pozsonyi fesztiválra (és előtte a helyi zsűrizésre), amelyek az idei témához – Európaiak vagyunk?! – kapcsolódnak. Ezt a fesztivál keretében létrejövő workshopokon is elkészíthetik az alkotók, de nem csak.

A műhelymunkán való részvétel ingyenes, tájékoztatott Balázs Zoltán, aki a képzőművészeti tanszék tanáraként a helyi szervezésről (elszállásolás, számítógépek használata stb.) gondoskodott, viszont míg tavaly bárki benevezhetett, idén már egy projekttervvel kellett jelentkezni. Múlt évben az egyetem diákjai nagyon jól teljesítettek: Sántha Dénes és Damó Zsolt alkotása mind a budapesti, mind a pozsonyi fordulóban első díjat nyert (igaz, ott csak megosztottat). A Körös-parti városban hétfőn fogtak neki az alkotásnak a fiatalok. Összesen tizenöten vesznek részt a workshopon, heten Budapestről érkeztek (többek között Weisz Béla, aki korábban a Leo és Fred című rajzfilm készítésében is közreműködött), a többiek partiumos (jelenlegi vagy volt) diákok, illetve Kolozsvárról is érkezett egy animátor. A szombat estig tartó munka valószínűleg nem lesz elegendő a film befejezésére, mondta el Patrovits. A leadási határidő viszont március elején lesz, tehát a fiataloknak még lesz idejük otthon dolgozni a pályamunkákon, részletezte a foglalkozás vezetője, akivel a leadásig konzultálhatnak a résztvevők. Mivel az idei témakör az európaiságot járja körbe, a Duna TV már most műsorára tűzte a májusi Európa-napra a legjobb filmeket, továbbá öt városban is le lesznek azok vetítve. Komoly pénzdíjas versenyről van szó, illetve különböző nemzetközi fesztiválokra is eljuthatnak a filmek.


animacios workshop

Szeretnék, ha ezentúl minden évben Váradon lenne az animációs workshop, nyilatkozta Patrovits, az egyetem új médialaborja sokban segíti ezt a „technikai sportot” (az animációkészítésben ugyanis nagyon fontos, hogy milyen műszaki felszereltség áll az alkotó rendelkezésére). A foglalkozás első két napján a beküldött szinopszissal foglalkoztak a résztvevők, részletezte a workshop vezetője. Ha a sztori kész, kezdődhet a grafikai tervezés, az arculat kialakítása, a megfelelő technika kiválasztása, majd az animálás, a mozgatás következik, amely napokat vesz igénybe.

Megkérdeztük a Budapestről érkező szakembert arról is, mennyire inspiráló környezet Nagyvárad az alkotási folyamatban. Patrovits immáron a hetedik vagy nyolcadik alkalommal érkezik a Körös-parti városba, válaszolta, de mindig talál valami újat. Ugyanakkor kiemelte az ellentéteket, melyek Nagyváradon (és Erdélyben is) nagyon erőteljesen jelen vannak. Példának hozta fel a Szabadság mozi nagytermében működő bingószalont, holott a patinás épülettömb a budapesti Uránia filmszínház épületéhez hasonló. Szerinte ez is lehet inspiráló egy filmhez. Mint mondta: „Nem mindig a szépet és a jót kell bemutatni, hanem az ellentéteket is, hogy tudja az ember, honnan kell továbblépni”. Hasonlóképpen az Astoria, az egykori Emke kávézó kettősségét is említette, ahol az épület falán Ady Endrének és a holnaposoknak emléket állító tábla díszeleg, belépve pedig teljesen szocialista, kommunista hangulat fogadja az embert. „Aki először jár itt, jobban észreveszi ezeket, mint azok, akik ebben élnek és esetleg már megszokták”, fejtegette. A nemzetközi tábor résztvevőinek feltűnhetnek olyan dolgok is, melyek az itt hosszabb ideig tartózkodóknak már nem szúrja a szemét, ami esetenként jó téma is lehet. „Ezért is jó, hogy itt a tábor”, véleményezte Patrovits.

Szerző: F. E.
Forrás: Reggeli Újság

www.kulturpart.hu