Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma Gyergyószárhegyen - Plusz Portál

(sajtóközlemény) 

Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ idén negyedik alkalommal szervezi meg július 15. és 29. között a „Képzőművészeti Egyetemek Kollokviumát”.

Idén is, az eddigiek mintájára a rendezvény célja képzőművészeti egyetemek közelítése egymáshoz, egymás megismerése, kapcsolatok építése, eszmecserék, a közös munka örömének megtapasztalása lesz. Jó látni, hogy lassan csereprogramként is kezelendő a rendezvény, ugyanis a résztvevő egyetemek egymás között is “cserélik” székelyföldi diákjaikat, természetesen , akinek van. Hargita Megye Tanácsának “Összetartozunk” programja kapcsán három Temes megyei képzőművész növendék is részt vesz a táborban.

Ez a cél beleillik az intézmény képzőművészeti törekvéseibe, miszerint fontos az, hogy a székelyföldi képzőművészet közelítsen, megtalálja helyét a globális képzőművészetben, minden korosztály esetében. A tábor ideje alatt a résztvevő hét egyetem tanszékvezetői és általuk javasolt diákok bemutatkoznak egymásnak, közösen alkotnak, és megpróbálnak közös, kapcsolódási pontokat keresni tanszékeik, egyetemeik és saját munkásságuk működésében, folyamatában, talán mindezt egy valamilyen szárhegyi kontextusban.

A táborban született munkákat vándorkiállítás fogja bemutatni az összes résztvevő egyetem kiállítótermeiben, hogy ne csak a kollokvium résztvevői, hanem mindenki ismerkedhessen a másik intézmény, vagy esetenként diák szakmai törekvéseivel, ezáltal közelebb hozva őket egymáshoz.

Résztvevő egyetemek: Egri Eszterházy Károly Főiskola, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, Nyíregyházi Főiskola Vizuális Művészeti Kara, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Tanszéke, a Teheráni (Irán) Képzőművészeti Egyetem, a Taipei-i (Taiwan) Képzőművészeti Egyetem Szobrász Kara, Szöul-i (Korea) Képzőművészeti Egyetem 

 A tábor zárókiállítását 2012 július 28. – án, szombaton 18 órakor nyitja meg Siklódi Zsolt képzőművész, a szárhegyi szervező intézmény munkatársa.