Nemzetközi képzőművészeti workshop a Szigeten

A Kelet-Európa Vurstli, Magyarország legnagyobb utcaszínházi produkciója, hamisítatlan kelet-európai életérzésével idén is ott volt a Szigeten, és a berlini fal leomlásának huszonöt éves jubileumán határsávját fiatal képzőművészek nemzetközi művésztelepével gazdagította.


A szlovák, román, osztrák, lengyel és magyar képzőművészeti egyetemekről érkező fiatalok a fesztivál alatt hozták létre azt a közös 25 méteres, ajtókból álló installációt, ami a kettéosztottságról, a határokról és azok átlépésének lehetőségéről gondolkozik. Izgalmas jelenkori vizuális kísérlet és egyben kordokumentum született, negyedszázaddal a rendszerváltás után, fiatal európai művészekkel, akik már egy közös Európában élnek, ahol nincsenek határok és nincsenek falak.

A tanáraikkal érkező fiatal művészek az egy hét alatt közösen alkothattak és szórakozhattak, és alakíthattak ki szakmai kapcsolatokat, készíthettek közös terveket, alkotásokat is. A fesztivál ideje alatt, az előzetesen beküldött tervek alapján születő egyéni alkotások közös alkotássá álltak össze a Sziget zárónapjára, amit egynapos kiállításon bárki megtekinthetett.

A FAL projekt a szervezők, a résztvevők és az egyetemeket képviselő oktatók szerint is tanulságos és folytatásra érdemes kísérlet volt arra, hogy valódi kommunikáció indulhasson és közös európai gondolatok születhessenek fiatal alkotóktól, az erre legalkalmasabb helyen és időben, Európa egyik legnépszerűbb ifjúsági fesztiválján.

Mti 2

Fesztiválozók festenek a berlini fal lebontásának 25. évfordulója alkalmából ajtókból épült falinstallációra a budapesti Sziget fesztiválon 2014. augusztus 15-én. MTI Fotó: Marjai János

 

A FAL megvalósulásához hazánk egyik meghatározó festékgyára, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. 150 liter Platinum egyrétegű falfestékkel járult hozzá. A Poli-Farbe működésében mindig is meghatározó szerepet játszott a társadalmi felelősségvállalás, valamint a művészet iránti elkötelezettség, ezért is állt a kezdeményezés mellé.

Résztvevő egyetemek:

Képzőművészeti Főiskola (Pozsony, Szlovákia), Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék (Nagyvárad, Románia), Jan Matejko Képzőművészeti Egyetem (Krakkó, Lengyelország) Alkalmazott Művészeti Egyetem (Bécs, Ausztria), Magyar Képzőművészeti Egyetem (Budapest, Magyarország) Eszterházy Károly Főiskola (Eger, Magyarország)

Projekt: Karzat Színház Nonprofit Kft. - Pál Kálmán
Festék: Poli-Farbe - Platinum

Forrás:  www.amdala.hu      www.mymusic.hu