"Taiwan hol wan?" - Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma Szárhegyen - RMDSZ

A címben szereplő talányt kifejtjük a hamarosan élesedő képriportunkban - most csak innét a helyszínről jelentjük: a kastélyban minden él - és mozog. Alább megosztjuk háttérnek a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ első idevágó közleményét.

 

kiskollokviumFotónkon: Izsák Előd, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanára modellljével, Szigeti Gábor Csongor egri tanárkollégájával.

(Fotók: GE)

Képzőművészeti Egyetemek  Kollokviuma Gyergyószárhegyen

2O12 július 15 -29:

Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma és a

Budapest Galéria cseretábor résztvevőinek névsora (kurzívval a tanárokat jelöltük):

2012 07 15-31

Participants:

művészeti vezető/art director: Siklódi Zsolt

Joongbu University Danjon, South Korea

1. Heo, Kang.

2. Anastasia Kopycheva,

3. Victoria Koshkina

Partiumi Keresztény Egyetem / Képzőművészet Tanszék Nagyvárad, Románia (Universitatea Creștină Partium / Catedra Arte Plastice, Oradea, Romania)

4. Izsák Előd

5. Fazakas Noémi

6. Püsök Piroska Edina

Kolozsvári Képzőmüvészeti és Design Egyetem/ Képzőmüvészeti Fakultáns / Szobrászat szak, Romania (Universitatea de Arte și Design Cluj- Napoca, Facultatea de Arte Plastice, Secția: sculptură)

7. Kolozsi Tibor

8. Sipos István Márton

9. Zsombori Béla

Ahmad Vakili 's Art school /Tehran/Iran

10. Mehdi Gogini

11. Behnaz Hooshmand

12. Farzaneh Safiyari kolour

13. Nyiregyházi Főiskola, Vizuális Kultúra Intézet,

14. Szepessy Béla

15. Erdős Angéla Petra

16. Henzler Anna

Eszterházy Károly Főiskola, Vizuális Művészeti Tanszék

17. Szigeti Gábor Csongor

18. Kántor Anita

19. Tornyi Gergő

20. Antal István

Budapest Galéria

21. Kovács Melinda

22. Páczai Tamás

Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ idén negyedik alkalommal szervezi meg július 15. és 29. között a „Képzőművészeti Egyetemek Kollokviumát”.

Idén is, az eddigiek mintájára a rendezvény célja képzőművészeti egyetemek közelítése egymáshoz, egymás megismerése, kapcsolatok építése,  eszmecserék, a közös munka örömének megtapasztalása lesz. Jó látni, hogy lassan csereprogramként is kezelendő a rendezvény, ugyanis a résztvevő egyetemek egymás között is “cserélik” székelyföldi diákjaikat, természetesen , akinek van. Hargita Megye Tanácsának “Összetartozunk” programja kapcsán három Temes megyei képzőművész növendék is részt vesz a táborban.

Ez a cél beleillik az intézmény képzőművészeti törekvéseibe, miszerint fontos az, hogy a székelyföldi képzőművészet közelítsen, megtalálja helyét a globális képzőművészetben, minden korosztály esetében.

A tábor ideje alatt a résztvevő hét egyetem tanszékvezetői és általuk javasolt diákok bemutatkoznak egymásnak, közösen alkotnak, és megpróbálnak közös, kapcsolódási pontokat keresni tanszékeik, egyetemeik és saját munkásságuk működésében, folyamatában, talán mindezt egy valamilyen szárhegyi kontextusban.

A táborban született munkákat vándorkiállítás fogja bemutatni az összes résztvevő egyetem kiállítótermeiben, hogy ne csak a kollokvium résztvevői, hanem mindenki ismerkedhessen a másik intézmény, vagy esetenként diák szakmai törekvéseivel, ezáltal közelebb hozva őket egymáshoz.

Résztvevő egyetemek: Egri Eszterházy Károly Főiskola, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, Nyíregyházi Főiskola Vizuális Művészeti Kara,   a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői  Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Tanszéke, a Teheráni (Irán) Képzőművészeti Egyetem, a Taipei-i (Taiwan) Képzőművészeti Egyetem Szobrász Kara, Szöul-i (Korea) Képzőművészeti Egyetem

A tábor zárókiállítását  2O12 július 28. – án, szombaton 18 órakor nyitja meg Siklódi Zsolt képzőművész, a szárhegyi szervező intézmény munkatársa.

Gyergyószárhegy, 2O12. július 11.

Forrás: www.rmdszgyergyoterulet.ro