The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour.

8 – 11 octombrie 2015, Muzeul de Artă Cluj-Napoca              

Fundația olandeză Mirrors of Romania are ca scop promovarea artei contemporane din România în Țările de Jos. Cu prilejul comemorării Revoluției din 1989, Mirrors of Romania a organizat un șir de evenimente artistice în Haga în perioada decembrie 2014-februarie 2015. În cadrul Festivalului Românesc din Haga, invitatul principal, artistul Matei Bejenaru a creat o instalație și un choir performance pe tema migrației, in special cea a românilor in Olanda. In luna decembrie Dan Perjovschi  a transformat galeria academiei de arte din Haga într-un spațiu de reflecție și contemplare cu umor asupra condiției umane din spațiul Europa de Est. Programul s-a încheiat cu schimburi de experiențe, studenții de la academiile de arte din România și Olanda au lucrat timp de o lună in formula „artists-in-residence” pe tema The Bittersweet Legacy of Communism in Romania sub îndrumarea tutorului Călin Dan. Tinerii artiști au reflectat asupra evenimentelor istorice din 1989. Ce implică căderea comunismului în România acum 25 de ani și cum privesc artiștii născuți după revoluție la consecințele acestui eveniment? Care sunt dilemele cu care artiștii contemporani se confruntă în ziua de azi?

Reflecțiile tinerilor artiști au condus spre întrebarea: care a fost și este rolul artistului într-o societate oprimată? Schimbul studenților  a rezultat  într-o expoziție finală organizată în spațiul expozițional a asociației de artiști Quartair din Haga.

Reflections (III): On Tour aduce această expoziție finală a studenților la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, completând-o cu documentare având ca subiect lucrările lui Matei Bejenaru si pe cele ale lui Dan Perjovschi, pentru a face cunoscute activitățile fundației Mirrors of Romania publicului clujean.  

Artiștii participanți: Matei Bejenaru, Ioana Ciora (RO/NL), Afra Eisma (NL), Zsófia Gábor, Bas Kaufmann (NL), Mihai Nistor, Dan Perjovschi și Csongor Szabó.

Curatori: prin Fundația Mirrors of Romania Suzie Herman și Réka Deuten-Makkai


Program public:

Joi, 8 octombrie 2015, orele 18.30, Muzeul de Artă Cluj-Napoca: Vernisajul expoziției

Prezintă în prezența artiștilor: Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Suzie Herman, Réka Deuten-Makkai și Martijn Verhoeven.

Vineri, 9 octombrie 2015, orele 15-17.30, Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca/Casa Matei Corvin, sala 13: seminar

Cu participarea reprezentanților fundației Mirrors of Romania, academiei de arte Haga KABK, a centrului artistic GEMAK din Haga și a tinerilor artiști Ioana Ciora, Afra Eisma, Zsófia Gábor, Bas Kaufmann, Mihai Nistor si Szabó Csongor .


The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour este un proiect a Fundatiei Mirrors of Romania în colaborare cu Academia Regală de Arte Haga KABK și GEMAK

împreună cu

Partenerii: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Ambasada a Țărilor de Jos în București, KABK, GEMAK, Juhasz Stichting.


www.mirrorsofromania.org

facebook/MirrorsofRomania

Mirrors of Romania