A  2017-es FELVÉTELI menetrendje
A 2017-es FELVÉTELI menetrendje
Kulcsokat gyűjtünk!
Kulcsokat gyűjtünk!
Felvételizz a PKE Képzőművészet Tanszékre!
Felvételizz a PKE Képzőművészet Tanszékre!
 Remix az Édenről - Workshop és kiállítás
Remix az Édenről - Workshop és kiállítás
PLAY OFF / 1. év / 2016
PLAY OFF / 1. év / 2016
 A Wagner Nándor Díj 2016 pályázat kiállítása
A Wagner Nándor Díj 2016 pályázat kiállítása
Fotó workshop középiskolásoknak
Fotó workshop középiskolásoknak
Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt

Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt

Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt filmbemutató Nagyváradon

Marina Abramovic az ismert művésznő Braziliában kutatja a különböző gyógyítási módok eredetét és kultúráját, valamint ezek kapcsolatát a performansz művészettel és a spiritualitással.

A vetítés után beszélgetés Nagy Csillával, a film forgalmazójával, valamint dr. Ütő Gusztávval, a PKE Képzőművészet szak adjunktusával:
Marina Abramovic gyógyító cselekményművei és a Szent Anna-tói AnnART Fesztivál párhuzamáról.

1 hónapja

Könyvbemutató  Kertész Sándor: Pókember-generáció

Könyvbemutató Kertész Sándor: Pókember-generáció

Könyvbemutató

Kertész Sándor: Pókember-generáció

 

A képregény - ez a sokak által kedvelt, mások szerint kultúrszemétnek titulált elbeszélési forma - eltűnt a magyar sajtó oldalairól, de megjelent önálló kiadványokban. Emiatt sokan a képregény reneszánszáról beszélnek. Egy szűk fogyasztói réteg rajong érte, mások tudomást sem vesznek létezéséről, míg megint mások kifejezett ellenszenvvel viseltetnek iránta. A könyvbemutatón a képregény magyarországi történetéről, jelenlegi helyzetéről és a benne rejlő lehetőségekről beszél Kertész Sándor a magyar képregény történetét feldolgozó Pókember-generáció című könyvei kapcsán. A szerző, a képregényrajzolók előtt álló lehetőségekről, az internetes publikációról.

 

Kertész Sándor

( Kisvárda 1960. 04. 19.)

Kertész Sándor grafikus, tanár, újságíró, - tanulmányait a Nyíregyházi Egyetem rajz tanszékén és Budapesten a Bálint György Újságíró Akadémián végezte- több mint harminc éve foglalkozik a képregénnyel. Eleinte, mint grafikus, képregényrajzoló kereste a műfajban rejlő lehetőségeket és Nyíregyházán megalakította a Kísérleti Képregény Studiót. A csoporttal hazai és nemzetközi kiállításokon népszerűsítették a képregényt, majd a Line Olasz-magyar Kiadó létrehozásával Menő Manó és Krampusz címmel indított képregénymagazint. A nyolcvanas évek végén elsőként kezdte el a magyarországi képregény történetének kutatását. 1991-ben jelent meg Szuperhősök Magyarországon címmel első könyve ebben a témában. Ezt követően 2007-ben Comics szocialista álruhában címmel a képregény történetét a kezdetektől a rendszerváltásig mutatta be. Legújabb könyve, a Pókember-generáció, a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszak képregénytöténetéről szól. Jelenleg Debrecenben a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban tanít szakmai tantárgyakat grafikusoknak és amicós rajzolóknak. Kiállításokat szervez, és előadásokon népszerűsíti ezt a sajátos képes elbeszélési formát.

1 hónapja

100 years celebration in Kala Bhavana

100 years celebration in Kala Bhavana

100 éves évfordulóját ünnepli a Shantiniketani Vishva Bharati  Egyetem Képzőművészeti tanszéke, a Kala Bhavana.

A Shantiniketan-i Rabindranath Tagore alapította és Indiában a Keletet és Nyugatot, Ázsiát és Európát összekötő intézménynek a szimbóluma és megvalósítója.

Tagore az „egész világ fészkének” tartotta, ahol nyugat és kelet randevúja zajlik. Magyar vonatkozásban azért is fontos, mert iszlám tudományok tanszékét a három évig feleségével ott tartózkodó Germanus Gyula vezette. Germanus Gyulát személyesen Tagore kérte fel a tanszék vezetésére Magyarorszég-i tartózkodása alatt. A professzor első feleségével, Hajnóczy Rózsával tartózkodott Indiában. Hajnóczy Rózsa sántikétáni benyomásait a Bengáli tűz című könyvében örökítette meg.

Jelenleg az egyetemen 12 tanszék működik, mint például a modern nyelvek, társadalomtudományok, természettudományok, dráma és koreográfia, képzőművészet, tanárképző, Tagore kutatás, stb.

A PKE Képzőművészet Szaka a Kala Bhavana Tanszékkel (Képzőművészeti Tanszékkel) kötött Erasmus kapcsolatot. A tanszéken hat szak működik: festészet, grafika, kerámia és üveg, textíl, művészettörténet és szobrászat.

Photo: Kala Bhavana, Sreya Guha, Bamdeb Mondal.

2 hónapja

UX design kurzus

UX design kurzus

Szombaton, November 24-én 11 órakor kezdetét veszi egy majd három hónapon keresztül tartó felnőttképzés a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. A UX design kurzus első napja ingyenes. Megismerkedhetnek a téma fontosságával és a részletesen programmal valamint az oktatókkal. A képzést Vass Sándor (head of design, Liligo.com, Budapest) és Ercsei Zsolt (senior UX designer, Qubiz, Nagyvárad) állította össze, meghívott oktatóként Mózer Bence (UX kutató, UX studio, Budapest) színesíti a palettát.

A KÉPZÉSRŐL: UX DESIGN

(User eXperience design) grafikai tervezéshez (is) köthető folyamatosan fejlődő sikerszakma, ami a “felhasználót” előtérbe helyező tervezéssel foglalkozik. Érintjük az összes kapcsolódó területet mint: UI Design, Digital Product Design (DPD), UX Research, design-thinking, wireframe, usability tesztelés, ergonómia, prototípus készítés stb.

10 hétvégén, projekt alapú gyakorlati és elméleti képzésünkön, önállóan vagy kiscsoportokban dolgozhatsz egy mobil applikáció tervezésén. A tervezés a Design Thinking folyamatra épül, az ötleteléstől a működő prototípusig. Zárásul személyes prezentációkkal mutatjuk be a folyamatot és az eredményt.

NEKED SZÓL, HA…

embereknek tervezel grafikát (vagy bármilyen terméket) és szeretnél sikereket elérni a digitális világban is

szeretnél a legjobb nemzetközi ügynökségek és startupok közelébe kerülni, kompetens fizetésért

ha az ügyfél vagy a főnököd mondja meg, hogy milyen színeket, formákat használj

ha a szoftver- és webdesign világában régóta benne vagy és szükséged van egy kis megújulásra

ha még nem alkalmazod ezeket a fura kifejezéseket a munkád során: design system, ui pattern, reszponzív design, perszóna, usability test, user story, információs architektúra.

NEM NEKED SZÓL HA...

programozó vagy kutató tanfolyamot keresel

nem dolgoztál még grafikus tervező-programokkal

nem tudod, mi a különbség pixel és vektor között.

A kurzus díja:

PKE hallgatóknak 200 Euró

Külsősöknek 400 Euró

(Lehetőség van részletfizetésre is)

Jelentkezni a Nagyváradi PKE Művészeti Tanszék titkárságán lehet.

Városháza utca 27.

mt@partium.ro

2 hónapja

László Hajnalka egyéni kiállítása

László Hajnalka egyéni kiállítása

A kolozsvári Korunk Stúdiógalériában nyílik 2018.11.30-án László Hajnalka, a PKE Képzőművészeti szak volt diákjának egyéni kiállítása.

Gratulálunk.

2 hónapja

Ecuadori Plakát Biennálé

Ecuadori Plakát Biennálé

Bodnár Dorottya, a PKE Képzőművészeti Szak volt hallgatójának kiállításra került egy projektjének két plakátja, két különböző kiállításon. Az első az Ecuador Poster Bienale 2018 as kiállítás sorozatára került be, a második pedig a Poster for kiállítására. A két plakát egy általa létrehozott szociális kampány része, ami elsősorban a gyerekek egészséges nevelésére hívja fel a figyelmet.
Gratulálunk!

2 hónapja