TRES COURTS 2012

2012. május 3 - 6.

1. A fesztivál mint „haiku”-filmek referenciája, kizárólag a nagyon rövid, maximum 3 perces filmeket (főcímet és stáblistát leszámítva) mutat be majdnem 15 éve.

2. Egyedi kulturális esemény, ami világszerte megrendezésre kerül, valódi híd a kulturák között, amelynek a vetítései egyidejűleg zajlanak 15 ország 80 városában, amiből 23 romániai, 6 magyarországi, 2 szlovákiai és 1 Moldva köztársaságbeli város.

3. Eredeti koncepció: a filmek mind a 80 városban a „egységes és határok nélküli közönségdíj”-ért versenyeznek. Az összes néző szavazhat a kedvencére.

4. A verseny nyitott mindenki számára: Szakmabeliek és amatőrök is pályázhatnak a különböző kategóriákban – ugródeszka a holnap tehetségeinek.

- A nemzetközi verseny díjátadójára 2012 május 4.-én kerül sor; a 47 versenyfilmből egy szakmai zsűri válogat.

- Paroles de femmes - egy nőknek és nőkről szóló versenyprogram, amelynek a díjátadója Montpellierben van 2012 május 5.-én, amit egy külön zsűri bírál el: előtérben a nők helyzete világszerte (20 film a versenyben).

-  A romániai különlegesség: országos versenyprogram – 18 Romániában készített nagyon rövid film, ami a versenyprogram fődíjáért, a Nemzetközi frankófon szervezet díjáért és a közönségdíjért versenyez. Eredményhirdetések május 5.-én (a Frankofón szervezet díja) és május 15.-én (fődíj és közönségdíj)

- 2012-es újdonság a „Világ előtte, világ utána” tematikus válogatás, ami mikrodokumentumokon és fikciós filmeken keresztül vall a változó világról. 

 

5. 6 éve kerül megrendezésre a fesztivál ebben a régióban: Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Moldva Köztársaságbana Romániai Francia Intézet koordonálásával, a francia kulturális hálózat közreműködésével, de ugyanakkor számtalan szervezet és partner segítségével is. A számot tevő részvétel az ORANGE-nak, az országos támogatónak is köszönhető.

 

6. Helyi jellegzetességek egy nemzetközi projekt keretében: minden résztvevő város személyre szabja és gazdagítja a fesztivál kínálatát, meghatározza a saját vetítési műsorát a május 3-től 13.-ig tartó 10 napos időszakban és kiválasztja azokat az összeállításokat és eseményeket

 

trescourt2012