Ajtókból építették fel a berlini falat a Szigeten - MTI

Régi ajtókból építették fel a Berlini fal átértelmezett mását a Sziget fesztiválon az építmény leomlásának 25. évfordulóján - mondta Barsa Kata kommunikációs vezető a projektről, amelyben öt ország hat egyeteme vett részt.

MtiPontosan 25 éve, 1989-ben döntötték le a berlini falat, amely évtizedeken keresztül elválasztotta egymástól a demokratikus és a szocialista Európát.

A német nagykövetség és a Terror Háza kezdeményezésében azt tűzték ki célul, hogy a Sziget fesztiválon, a Kelet Európa Vurstliban régi, a 60-as és a 70-es években készült ajtókból építik fel a fal újraértelmezett mását. Maga az építmény 25 ajtóból áll, tehát körülbelül 25 méter hosszú. 

"Ezek az ajtók ugyanúgy elzártak két világot, a kintit és a bentit, mint a fal a maga idejében, ráadásul ezeket is kibontották a keretükből, ami pedig a fal lebontását szimbolizálja" - mondta Barsa Kata. Az egymáshoz illesztett ajtók elrendezése a fal betonelemire hasonlít, sőt a többi berendezés, az őrtornyok, a határsáv kellékei is mind az eredeti környezetre hasonlítanak - tette hozzá.

A projektre öt ország hat egyeteméről 12, képzőművészetet tanuló diák jelentkezett; a pályamunkákat előzőleg elbírálták, így a helyszínen már csak a festmények felvitele volt a dolguk az ajtó-fal mindkét oldalára. A diákok egyébként Magyarországon kívül Ausztriából, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból érkeztek a Szigetre - mondta Barsa Kata.

A diákokat arra kérték, hogy azokat az elképzeléseket fessék fel a keleti és a nyugati oldalra, amelyeket nagyszüleik, szüleik gondoltak az ellentétes oldalról. Például az egyik ajtón egy valódi kolbász lóg, míg a másik oldalán annak csak a festett mása. Egy másik munkán egy úttörő látszik, aki hamburgerről, magnókazettáról, vagyis a nyugati világ vívmányairól álmodik.

A falat úgy állították fel, hogy teljesen szétszedhető, így a fesztivál után továbbutazik majd, és kiállítják több helyen is, például a Szépművészeti Múzeum már jelezte, hogy érdekelné a projekt.

Szerző: MTI

Forrás: hvg.hu