Animációs műhelymunka 2014 - Reggeli Újság

Az idén negyedik alkalommal került megrendezésre február 10–14. között a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Képzőművészet Tanszékén az életREklám animációs workshop. 

A Janus Pannonius Szakkollégium, a budapesti Gombolyag Alapítvány és a PKE Képzőművészet Tanszéke közös szervezésében létrejött eseményen a PKE képzőművészet és zeneszakos hallgatói, a Sapientia EMTE, valamint a budaörsi Ilyés Művészeti Szakképző Akadémia diákjai vettek részt.

Animacios 1

Az életREklám indulásakor egy visegrádi alapból finanszírozott projekt volt, amely első évben Pozsonyban zajlott, azóta azonban belső hagyománnyá vált a PKE-n. Mint Patrovits Tamás, a workshop budapesti vezetője lapunknak elmondta, idén arra fektették a hangsúlyt, hogy ne számítógépes technikákból induljanak ki, s a munka ne abból álljon, hogy végig mindenki egy monitor előtt ül és egyénileg dolgozik, hanem próbáltak a csoportmunkára alapozni, és inkább a hagyományos kézrajzot, festést, papírkivágást részesítették előnyben.

A részt vevő diákok számára bevezető gyakorlatként vakon rajzolást, illetve balkezes rajzolást tartottak. Ezt ötletbörze követte, majd hulladékpapírokra különböző technikákkal készítettek rajzokat, kivágásokat, melyeket később lefotóztak és mozgóképpé alakítottak, így készítvén közös animációt. Csákány Csilla és Lőrincz György kreatív hang tanárok vezetésével egy külön csoport zenét, illetve hangeffektusokat kreált az elkészült videóhoz. Így egy „összművészeti workshop” keletkezett, amelyben különböző tanszékek tudtak közösen létrehozni egy művészeti alkotást – hangsúlyozta Patrovits Tamás.

„Az egész egy óriási brainstorming volt. Rengeteg információ jött be, amiből ezután hónapokig lehet majd csemegézni. Nagyon érdekes volt egy animációs csapatban dolgozni” – mondta el lapunknak Bányász Bertalan, a kolozsvári a Sapientia film-fotó-média szakos hallgatója. A műhelymunkában részt vevő hallgatók alkotásaiból egy közös animációs film is elkészült, amelyet a szervezők tervei szerint a PKE honlapján tesznek majd közzé.

Sz. G. T 

Forrás:  Reggeli Újság