Animációs műhelymunka Nagyváradon - Krónika

Egy héten át, hétfőtől szombatig zajlott a BuSho (Budapest Short) fesztivál Nagyváradon szervezett animációs műhelye a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE). A foglalkozáson a Pozsonyban megrendezendő AZYL rövidfilmfesztiválra készültek a filmek.

A tavalyi hasonló rendezvényen született alkotások közül kettő be is jutott a tíz alkotás közé, amelyeket Magyarországról küldtek Pozsonyba, egyikük pedig mind a budapesti zsűri első díját, mind az AZYL megosztott fődíját megnyerte – mesélte lapunknak Balázs Zoltán szervező, a PKE képzőművészeti tanszékének oktatója. A Comunism2010.ro című díjnyertes filmet Dankó Zsolt, illetve Sántha Dénes, a PKE képzőművész-hallgatója készítette.


Mint megtudtuk, a tavalyi első alkalommal még főleg az egyetem diákjai vettek részt a rangos oktató, Patrovits Tamás által tartott workshopon, idén már budapesti és kolozsvári egyetemisták is eljöttek, és sikerült visszacsábítani két végzettet is – mesélte Balázs Zoltán.
animacio workshop 2 no
Patrovits Tamás egyébként Magyarország egyik legelismertebb animációsfilm-rendezője, a Manifeszt Egyesület alapítója és elnöke, az ASIFA Hungary elnöke. Idén tizenhatan kóstolhattak bele komolyabban az animációkészítésbe az ő irányítása alatt. A műhelyben kilenc film született, jelenleg épp az utómunkát végzik alkotóik. Ha készen lesznek, előbb a budapesti zsűri elé kerülnek – ebben tavalyhoz hasonlóan idén is részt vesznek Bollók Csaba és M. Tóth Géza rendezők.

A magyarországi ítészek az összes beérkezett alkotás közül tízet választanak ki, amelyeket továbbítanak a pozsonyi fesztiválra, de egyben már díjazzák is a magyar mezőny legjobbjait. A budapesti döntő fődíja 1000 amerikai dollár, majd a nemzetközi döntőbe került rövidfilmekből kerül ki a végső győztes, amelynek ezúttal is 3000 euró a jutalma.

A műhelyfoglalkozásnak tavaly és idén is nagy sikere volt, kiváltképp, hogy a magyarországi és a pozsonyi fődíjat Váradon készült film vitte haza, ezért Balázs Zoltán úgy tervezi jövőre is megszervezik a workshopot. A pozsonyi AZYL filmfesztivál idei témája: Európaiak vagyunk!?, benevezni pedig úgynevezett életreklámokkal, egyperces élő szereplős vagy animációs filmmel lehet.

Szerző: Nagy Orsolya

Forrás: www.kronika.ro