Hang és fény – Ismét animációs műhelymunka zajlik Nagyváradon - Krónika

Kibővült a nagyváradi életREklám animációs workshop kínálata, és az idei immár negyedik alkalommal megrendezett alkotótábor zenei irányba is terjeszkedik.

patrovits 2011 b

A műhelymunkát 2010-ben szervezték meg először nagyváradon a pozsonyi AZYL rövidfilmfesztivál azonos című pályázati felhívásához kapcsolódva, amelyre egyperces animációs munkákkal lehetett jelentkezni.

„Zene és hang nélkül az animáció halott, ezért »kreatív hangtanárként« meghívtuk Csákány Csillát, a PKE zenetanszékének tanszékvezető-helyettesét és Lőrincz Györgyöt, az ismert magyarországi zenészt, hangmérnököt. Sok szó esett a hang és kép közötti kapcsolatról is” – mondta lapunknak Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet tanszékén ma záruló egyhetes alkotóműhely főszervezője.

Rámutatott: a téli workshopot a PKE Janus Pannonius Szakkollégiuma és a BuSho Filmfesztivált is szervező budapesti Gombolyag Alapítvány támogatásával szervezték meg ismét, és abszolút sikernek érzi, hogy bővíteni tudták. Bár a munkák még folyamatban vannak, tájékoztatása szerint ígéretes alkotásokra lehet számítani, amelyeket bemutatnak többek között a BuSho Fesztiválon, azaz a fő helyszín mellett Nagyváradon is minden évben megrendezett Budapest Short Nemzetközi Filmfesztiválon is.

Patrovits Tamás workshopvezető irányítása alatt elsősorban a PKE képzőművészet- és zeneszakos hallgatói, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémia diákjai vettek részt, de az alkotótáborba „külsős” érdeklődők is jelentkezhettek.

Az idei műhelymunka központi témája: „Még élünk”. Erre és a „Győzelem” mottóra spot- és plakátversenyt is hirdettek, amelyre március 28-áig lehet kortól függetlenül nevezni. Az entry@busho.hu címre 30 másodperc és egy perc közötti rövidfilmeket valamint plakátokat várnak, a kategóriák első három helyezettjei pedig térítésmentesen részt vehetnek a 8. GomBuSho egyhetes nyári művészeti workshopon.

Szerző: Vásárhelyi-Nyemec Réka

Forrás: www.kronika.ro