The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour.

2015. október 8 – 11, Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

A Mirrors of Romania holland alapítvány a romániai kortárs művészet Hollandiában való nepszerűsítését tűzte ki célul. Az 1989.-es forradalom évfordulója alkalmából MOR egy egész eseménysorozatot szervezett Hágában 2014. decembere és 2015. februárja között. A Hágai Román Fesztivál keretében Matei Bejenaru a migráció kérdését dolgozta föl installációjában és kórusperformanszában. Dan Perjovschi  a hágai művészeti akadémia (KABK) díszgalériáját alakította át humorral átitatott kritikus falrajzaival, a keleteurópai létet megjelenítő kontemplációs térré. A programot egy egy hónapos artists-in-residence zárta, amelyen romániai és holland diákok a The Bittersweet Legacy of Communism in Romania megadott témán dolgoztak Călin Dan mentorálásával. Az ífjú művészek az 1989.-es történelmi eseményekre reflektáltak. Mit jelentett a kommunizmus bukása Romániában, és hogyan tekintenek az események következményeire azok a fiatalok, akik a forradalom után születtek? Milyen dilemmákba ütköznek a kortárs művészek manapság?

A fiatal művészek központi kérdése lett: mi a művész szerepe egy elnyomott társadalomban? A csereprogram közös kiállítással végződött, amelyet a hágai Quartair művészeti csoport kiállítótermében szerveztek.

Reflections (III): On Tour a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban ezt a kiállítást mutatja be kibővítve Matei Bejenaru és Dan Perjovschi munkáiról készitett dokumentumfilmekkel, ezzel kivánva bemutatni az alapítvány tevékenységét a kolozsvári közönség számára.

Részvevő művészek: Matei Bejenaru, Ioana Ciora (RO/NL), Afra Eisma (NL), Gábor Zsófia, Bas Kaufmann (NL), Mihai Nistor, Dan Perjovschi és Szabó Csongor.

Kurátorok: Mirrors of Romania alapítvány tagjai, Herman Suzie és Deuten-Makkai Réka


Program:

Csütörtök, 2015. október 8., 18.30 órától, Kolozsvári Szépművészeti Múzeum:  Megnyitó

A kiállítást a fiatal művészek jelenlétében megnyitja: Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Herman Suzie, Deuten-Makkai  Réka és Martijn Verhoeven.

Péntek, 2015. október 9., 15-17.30 óra között, Kolozsvári Szépművészeti Egyetem/Mátyás király szülőháza, 13. terem: szeminárium,

a Mirrors of Romania alapítvány, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia  (KABK) és a GEMAK hágai művészeti központ képviselői  és Ioana Ciora, Afra Eisma, Gábor Zsófia, Bas Kaufmann és Mihai Nistor fiatal művészek részvételével.


The Bittersweet Legacy of Communism in Romania. Reflections (III): On Tour  a Mirrors of Romania alapítvány projektje a Hágai Királyi Művészeti Akadémia és GEMAK közreműködésével.

További partnerek: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, Bukaresti Holland Nagykövetség, Juhász Alapítvány.


www.mirrorsofromania.org

facebook/MirrorsofRomania

Mirrors of Romania